Search

Loading...

Páginas

Ujian Untuk Buta/Rabun Warna

Pernah jalani ujian untuk buta/rabun warna?? Yang pernah ambil lesen kereta atau motor, atau apa-apa jenis kenderaan mesti pernah buat test ni. Tapi kalo cakap xpernah n memang x pernah, korang memang hampeh. sebab mungkin korang guna kabel untuk dapatkan lesen tu (wakakka. xde kaitan pon dengan post aku kali ni kot).

Tahu tak sejarah ujian buta/rabun warna ni? Siapa yang wujudkan?? Orang mana, bila, dan lain-lain lagi lah. Jadi, kali ni aku nak share sikit info dan juga memberi test colour blind kepada sesiapa yang sudi baca post aku kali ini. hahaha. sadis je bunyik.

Nama sebenar untuk ujian ni adalah ISHIHARA COLOR TEST. Dicipta oleh Shinobu Ishihara untuk mengenalpasti atau menentukan seseorang itu mempunyai penyakit buta/rabun warna atau tidak. Beliau dilahirkan pada 25 Sept 1879 dan telah meninggal dunia pada 3 Januari 1963. Beliau merupakan seorang Opthalmologist Jepun dan untuk mengetahui lebih lanjut tentang beliau, sila baca Biodata Shinobu Ishihara & Dr Shinobu Ishihara.

Apa yang aku faham, buta/rabun warna ni adalah seseorang yang tidak dapat mengecam warna-warna di sekelilingnya terutama sekali warna huijau dan merah. Mereka selalu terkeliru dengan kedua-dua warna ni lah. Ada jugak orang salah faham yang orang buta/rabun warna hanya nampak warna hitam dan putih atau kelabu saja. Salah tu.. Malangnye, tak de rawatan untuk penyakit ni. Tapi, ini adalah keistimewaan dari Allah. Betul x? So, kepada yang terlibat, jangan sesekali mengeluh dengan ketentuan ni walaupun ada sedikit kesusahan dalam melakukan sesuatu.. :)

8

25

29

45

26

42


74
 Jadi, korang dapat teka semua nombor kat atas tak?? Kalau orang yang mempunyai masalah rabun warna, mereka tak dapat kenalpasti nombor apa yang ditunjukkan, hanya nampak titik2 je..

Dr Shinobu Ishihara
Yang atas ni adalah buku carta untuk buta warna ataupun Ishihara Chart yang dihasilkan oleh beliau. Terdapat 38 set plates semuanya. Kalau nak beli, beli lah tapi saya x tahu jual kat mana. Jgn tanya. kekkekek.

Sampai sini je post untuk buta warna..

Sharing is Caring ;)

Sedikit info web: Toledo Bend (web khas untuk orang yang color blind)

1 komen:

rawatan rabun warna

sekadar ingin berkongsi..

saya adalah seorang pengidap rabun warna... bekerja sebagai seorang graphic artist.. seringkali saya gagal dalam mengecam pelbagai warna dengan tepat dan ini agak menggangu prestasi kerja say

puas saya mencari solusi untuk masalah saya dan mendapati terdapat satu lens khas untuk membantu pengidap rabun warna... apabila saya menjalani pemeriksaan saya terkejut selepas saya memakai lens tersebut, saya terus boleh meneka nombor2 dalam buku ujian rabun warna dengan tepat!

ingatkan takde bantuan dalam rabun warna.. syukur akhirnya saya dapat juga mengecam warna dengan baik skrg..

kepada yg mengalami nasib seperti saya dan berminat untuk mendptkan lens ini boleh hubungi :

0341431039 (dr ahmad)
ahmad@visioncareglobal.com

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Label

Visitors