22 December 2010

Kegembiraan Sementara Chika

11 Dec lepas, Chika dah beranak. yeyyyy! Maka, betul lah entry Chika hamil. Seronok sangat sebab tu kali pertama sekor kucing peliharaan aku beranak depan mata. Aku la jadi bidannye. sebelum dia beranak, Chika ni cm pelik. Adik aku cakap, Chika tkencing. Tibe2 je tkencing. petang tu dalam kol 6.30ptg, Chika dah lain macam. Asyik mengekor kitorang je. Aku masuk rumah, dia masuk. Aku keluar rumah, dia keluar. Last-last, aku suruh adik aku bawak kotak Chika, letak luar rumah. Dia pun masuk dalam tu. Dah masuk dalam kotak, Chika punya perut dah lain macam. Besar semacam je. Air ketuban dia nak keluar. Aku pun tolong urut-urut perut dia. sampai la anak first dia keluar......... Yang first keluar, memang seksa la dia. Terjerit2. huhu. Pastu yang seterusnya, dia da ok. Smooth je keluarnye. 

Aku terharu sebenarnya, Chika sangat x marah time dia beranak. Sampai aku urut-urut, dia diam je.. Usik baby dia pun, dia x marah. Ini yang aku bertambah sayang ngan Chika. Kat bawah ni ada beberapa pictures yang kitorang captured masa Chika beranak.

Hari terakhir aku tengok Chika dan anak-anaknya bersama

ini baby pertama Chika!

Ini baby kedua kot. 

Lahir je, terus nak menyusu.

Chika penat

Zoom 4 ekor baby


Si kecik

Ini saye punya, anak sulung Chika

Baby Chika dah gemok skit

Sebenarnya, semua baby Chika dah xde. 17 Dec lepas, sumenya mati. Maybe sebab dimakan semut or kena makan ngan kucing jantan. Seharian xde orang kt rumah, ini yang jadi. Memangla kitorang tempatkan Chika and anak-anak dia dalam rumah. Dalam bilik lagi. Tapi kitorang bukak tingkap sikit supaya Chika boleh keluar masuk cari makanan waktu kitorang xde. Last-last, bila ktorang balik, tengok-tengok anak dia sume dah mati dengan sadis. Chika 2 3 hari x tentu arah. Macam meroyan pun ade sebab dia asik tercari-cari anak dia. Cari kat dapur, atas almari, bawah katil.

Aku pun sedih gak. bayangkan ape prasaan Chika time anak-anak dia dah takde. Berat mata memandang, berat lagi bahu yang memikul. Walaupun Chika ni haiwan, yang ada otak tapi takde akal, tapi dia masih ada perasaan sayangkan anak-anak. Dan kalau dikaitkan dengan sesetengah perangai manusia yang dengan tanpa rasa bersalah membuang dan membunuh anak-anak yang x berdosa. Manusia tu lebih teruk dari haiwan! (emo tetibe).  

So, tugas kami sekarang adalah menenangkan Chika dan memberi perhatian kat dia. Kesian dia, baru 6hari dengan anak-anak. Tak sempat dia nak main-main ngan anak dia sebab baby dia sume x buka mata lagi. hhhmmm, xpela Chika, dah takdir. Pasni usaha lagi. huhuhu. 

p/s: Sedih sebab baby tu mati. Hidup dia sementara je kat dunia ni. Tp xpe, mereka masuk syurga kan.. :)

09 December 2010

2 Jam di Nilai 3

Entry kali ni aku nak cerita pasal 2 jam aku kat Nilai 3. Kalau korang nak tau, ni kali pertama aku datang sini. Huahuahua. Entry lepas aku cakap pasal 3 Jam di MAHA 2010, tapi entry harini pun berlaku pada hari yang sama, cuma masa berbeza. Aku datang Nilai 3 lepas balik dari MAHA 2010. Dari jam 3.30ptg sampai 4.30ptg, Aku merayau kat Nilai 3 dengan uwan, atok, ibu dan lain-lain penduduk kampung. hahaha. :P

Kat sini ada jual secara borong. Antara yang dijual yang sempat aku tengok adalah kain-kain ela, tudung-tudung yang latest, karpet, barangan perabot kayu, lampu-lampu hiasan dan lain-lain lagi. So, aku tunjukkan gambar-gambar yang aku ambil, bacela caption dia untuk info-info lain okay! :)
Peta ke Nilai 3


Tikar macam ni memang femes skg. cantik dan selesa..

Kain ela.. murah..murah..murah.. beli bnyk boleh kurang harga lg x?? hehehehe

Perhiasan untuk dinding yg berunsur Islamik.. Ada ayat-ayat suci al-quran dan lain-lain..
Cermin ni sesuai diletakkan kat dinding rumah. p/s: abadikan kenangan je. dah ada duit, baru boleh beli. hehee

Cermin ni unik kan. mcam sarang burung da..hehe

Hiasan dinding berunsurkan bunga-bungaan.

Ni antara kedai-kedai di Nilai 3 yang menjual kain ela dan tudung. Tapi aku xpernah lak masuk. Lalu je.

Tudung banyak giler... Boleh tawar harga tau

Kain ela lagi...

Jam dinding berukiran. 
Surau dan masjid kat Nilai 3. Aku rasa, perlu penambahbaikan sebab tandasnya kecik, tapi menjadi perhatian orang ramai.
Sempat snap pic seorang pembeli.. hehe. banyak tu. Tapi biasala kalau pergi Nilai 3.. hehehe
Kat Nilai 3 jugak banyak dijual barang2 untuk perkhahwinan macam barang hantaran, bunga telur dan lain2.. Tapi, aku x berpeluang pergi tengok. belum masanya lagi. hehehe

Okay la. Rasanya itu je yg aku boleh kongsikan sebab itu je yang aku sempat rakamkan. Ha, haritu aku beli (tapi atok bayar) kerusi yang untuk bersantai tu. Xde lak gambau kat sini. Selalu kedai-kedai lain RM 100++. Tapi atok belik 3 biji, dapat sebiji RM 55. huhu. Pastu beli tudung (Ibu n uwan punya) dan kain cotton ela. Secara rasminya, aku x membeli ape-ape.. Sedihnye.. :'P

p/s: Cam biasa, tempoh masa 2 jam kat Nilai 3 adalah tidak mencukupi..hahahahaha


03 December 2010

3 Jam di MAHA 2010

Lama aku tunggu. Akhirnya sampai jugak hari Khamis, 2 Dec 2010. hehehe. Bukan ape, hari tersebut aku dapat pergi MAHA 2010. Aku kan minat bidang Pertanian ni. Jangan tak tahu pulak (mood poyo). Tadi pergi ikut rombongan kampung aku. Free je. sape xnak. Aku layan jelah. Pergi 1 bus. sape lagi pergi?? Uwan, atok, ibu dan lain-lain penduduk kampung tegar. XP

Bertolak jam 8.30 pagi dan sampai Serdang dalam jam 10.00 pagi setelah 1/2 jam berhenti rehat di R&R Seremban. Sampai je MAHA, dah ramai orang walaupun start jam 10.00pagi, tapi memang orang ramai dah berpusu-pusu datang memenuhkan tempat parking kereta, bus dan sebagainya. 

Entry kali ini aku xdapat letak banyak gambar sebab aku x dapat rayau habis. Masa pun 3 jam je kan.. Agak terkilan. Tapi xpe, tahun depan ada lagi. InsyaAllah, tahun depan atau tahun-tahun akan datang, aku nak habiskan rayauan tersebut. hehehe. 

(p/s: sorry, pic agak kabur sebab aku dah compress.. )
Papan tanda MAHA 2010
.
Bunga kertas. setangkai RM1.

Cantik kan bunga-bunga ni. Aku suka. Tapi, boleh tengok je dulu..hehehe

Pokok lada ni berusia 1bulan 19hari. Tapi dah boleh mengeluarkan hasil. 

Paling cantik kat MAHA, bunga-bunga orkid la...very colorfull~

Orkid lagi. yang ni boleh buat gift. 

Pokok bonzai untuk dijual. boleh tengok harga dia kat situ

Nangka Mastura. Bertuah nangka dapat nama sedap. hehehe

Orkid lagi. 

Sebenarnya kat MAHA ni ada 100,000 bunga orkid untuk dijual. Dari  anak pokok yang sangat kecil, sampai yang dah berbunga macam ni. harga dari RM5 - Ribuan ringgit.

Bonzai ni berharga RM2000

Bonzai mini. Harga dia berpatutan sebab kecil lagi. hehehe
 Kalau buah-buahan, ada gerai besar seakan-akan pasaraya. memang banyak jenis buah-buahan tempatan mazam betik, jambu batu, nenas dan sayur-sayuran Malaysia.

Nangka ni besar giler...
Kan macam pasaraya ni!! hehehehe. Orang dah ramai.

Betik Hong Kong

Ada kaunter khas untuk menimbang buah-buahan yang ingin dibeli.

Lepas tu bayar kat kaunter bayaran pulak..

Belimbing. Manis...

Patutla terbau durian waktu datang gerai sini. Ada jual tempoyak rupanya..

Terjumpa gerai jual minyak dhab. Haiwan ni jumpe kat padang pasir je. Minyak dia boleh diguna untuk pelbagai kegunaan. Nak tau? pergi la MAHA cari dhab ni. ahaks :P

Aku tercari-cari pintu gerbang dari nenas. Tadi pergi, tinggal ni je ke nanas kat pintu gerbang tu?? huhu. sedih..

Jam 12.30tgh, orang ramai giler datang..

Ada pokok strawbery jugak..

Ini baru 1 bunga. Banyak lagi bunga lain kat MAHA 2010!

RockMelon. Aku x pernah rasa pulak. 

Tomato kecil, kacang buncis and lada merah. Ini kat bahagian atas. dalam aircond. hanya pameran. bukan untuk dijual.

Please Take One.. hahaha. 

Arowana pun ada.. pameran jela..

Sebahagian gerai MAHA 2010.

Sebahagian gerai MAHA 2010 lagi.

Payung memang berlambak orang jual kat MAHA. Tapi, lebih baik bawak dari rumah. Jimat sikit kan..


Meraka beratur untuk naik Bus. Mungkin nak pergi tengok haiwan ternakan. Tapi, aku x berpeluang tengok haiwan ternakan.. sob..sob.. :'(

Malaysiaku Gemilang. (tetibe. hehee)

Kat tangga pun ramai orang lepak. Lenguh kaki berjalan..huhu. Kesian kat orang tua-tua la..

Traktor ni disediakan untuk orang ramai ke gerai MAHA. Start dari tempat parking kereta.  Aku dapat naik!! hahaha (perlukah bagitau??) p/s: mcm farmville kat fb.

Untuk kanak-kanak, ada sticker yang dilekatkan pada baju mereka.. Senang kalau ter hilang...
Kesimpulan daripada mini lawatan MAHA 2010 ni adalah, ianya sangat berguna dan dapat memberi peluang kepada masyarakat untuk menambah ilmu pengetahuan dalam bidang pertanian. Selain itu, dapat juga memberi peluang kepada masyarakat untuk memupuk nilai sayangkan tanah dan bumi dengan tindakan positif iaitu bercucuk tanam. Pengunjung juga dapat membeli benda-benda berkaitan pertanian macam biji benih, baja, racun serangga yang pelbagai dan mendapatkan khidmat nasihat yang berkaitan. Bukan orang tua saja yang patut pergi, anak-anak muda pun 'wajib' pergi sebab.. manala tau kalau tibe-tibe berminat nak jadi petani moden kan.. hehehe.

3 jam x cukup kalau nak melawat semua gerai yang ada kat MAHA. yang aku tunjukkan ni hanya untuk 3 jam je. Kalau korang nak pergi, pastikan dah bersedia semua benda. Mental (panas+orang ramai), fizikal (stamina berjalan), perkakas (payung ke, kipas ke..) heheheheh. Makanan pun kena prepared kalau nak jimat. Air kat sini pun RM2. huhuhu. Tapi, kalau nak makanan segera, ada KFC, Pizza, Kenny's Roger dll..

Ada lori KFC, PIZZA, KRR, dll
sesiapa yang na pergi MAHA 2010, cepat tau. Sampai 5hb Dec 2010 ni je. Buka dari jam 
10 pagi - 10 malam je..

"PERTANIAN ADALAH SATU PERNIAGAAN"

Recent Visitors

Followers

Visitors

Page Views