26 November 2009

mY Family....;)

ni waktu ayahku mash berkhidmat..kat kem terendak..

kali ni aku nk ckp pasal famili...kenapa? suka hati aku la kn..hahahaha. ok2.. famili kecik aku ade 6org kesemuanya..sorang abah n ibu...and 4 beradik..3pempuan, 1 lelaki... kenapa cmtu? dah rezeki Allah bg kt parents..huhuhu. alhamdulillah..




                                                                    me, abah, ibu...

start ngn abah aku dlu la... name beliau Safian b Said..tahun ni umur 46.. dlu abah aku keje askar..n skg da  bersara.. so, dari aku kecik smpai form5 aku dbesarkan dlm suasana ank askar..best tau...aku rindukan waktu tu.. g skola naik truck askar...duduk dlm kem askar...xda masalah! (gaye ckp cm dr.Piakong) haha. mmg aku xtededah sgt ngn suasana2 buruk cm kt luar la..mgkin sbb tu aku baik kot..hehehe. tp xjgk..ade je org lain yg bley brubah..tp alhamdulillah, aku rasa, aku masih sperti dlu..masih dpt mgenal baik dan buruk sesuatu itu...insyaAllah.. ha, balik pd abahku..skg dah pencen, ktorang stay kt kampung..tp, kampung belah mak aku..kat mana? next time i'll tell u k...;) abah ni jenis cm xbyk ckp sgt..tp kalo die bg ceramah kt aku, smpai menguap2 aku..sbb aku ni, hantu tdur..huhu. bile die marah, die senyap jek..n aku kena la pndai2 paham... n jarang rotan2 ni..kalo dah terlampau, hmbik ko! kena la...(mmg da pnh kena pon) trus insap... abah aku asal N9..kt Pasir Besar..so, org Felda la...huhhuhu.. kt umh skg, ayh aku motong getah...wiring umh org...n wat keje2 kg..kesian die...;(

ibu aku lak...nama beliau: Salina Othman..skg ni umur 43...ibu aku ni mmg dari dlu surirumah sepenuh masa... mak aku ni suke masak..die masak pon sedap...xcm aku..hahahah.tau2 sndri la..study...manade masa nk masak>.<. nnti aku kena gak blaja masak ngn ibu...nnti nk mkn ape kalo xreti masak??

                                                          kak ngah, kak lang, kak long

ok, skg ckp pasal ank sulung pasangan ni lak ye..name die Saidatul akma nurliyana..kenapa pnjg sgt?aku pon xtau...tp parents aku ckp, asal usul nama saidatul ni dr arwah atok pasir besar aku..said---->saidatul.. hurmm...ok la tu..ade gak sentimental valuenye.. sbg ank sulung, mmg bnyk tggungjawab..huhhuhu. dah la, boring ckp psl dri sndri ni..

yg kedua, kak ngah..Saidatul Nurshahida...die ni 2tahun lg muda dr aku.. n skg die kt polytech mara bangi.. kecik2 dlu, ktorang mmg rapat..tp bile besar...hubungan makin renggang..asek gaduh je..aku sedeyh...aku harap sgt yg ktorang akn jd cm adik bradik lain...amin... org slalu ingat, si kak ngah ni, kak long.. n aku ofcos la kak ngah...ha, paham x? haha. kalo xphm, bce ayt tu pelan2...masuk dlm otak.. skg die pon cm dah lebih tggi dr aku..ish, tcabar beb! XD

yg ke-3..kak lang...Saidatul nurshahira..ha, yg ni name die cm nk sama ngn kak ngah.. n ofcos, prangai dorang pon serasi..xcm aku..huhuhu. die lawa, xcm aku..hohohohoo. n pendek..xcm aku..hahahaha. sbb die ni berisi skit..dlu die ni aktif wo..ape2 je, sure nk masuk...sukan, menari...hurm...sume bende die nk try..xpela kak lang..asalkan x tjebak dgn bende2 buruk k...;) i'll always support u! die ni skg form2... tahun dpn, pmr..n pastikan cemerlang cm akak sulung k..hikhikhik

                                                              hijrah sempoi tp manje

yg bongsu! hurm, muhammad hijrah..die la satu2nya putera kami...umur 10taun. bulan 12 ni kot, sunat..lambat x die sunat? huhu. die ni xmatang lg beb..main game jek.. tp ktorang kamceng sesangat..haha. kalo bab mngenakan lg kakak die yg no 2&3, mmg kami serasi..huhuhu. n kalo ade peperangan, kami akn jd team...
 actualy, aku ada myatakan hasrat pd mak aku.."ibu, kak long nk adik lg la..." haha. rindu nk jaga adik kecik..bwk die jalan2...cuci lampin...cebok die..hahaha. seriusly rindu...;p

                                                     time raye... wif atuk, uwan, n sepupu..

disebabkan kami semua masih lg kanak2..maka, tiada kehadiran ank2 buah ni..haha. dalam sepupu2 pun, aku la yg paling matang a.k.a tua. semua kanak2 lg.. plg kecik, setaun...n akn hadir lg sorang bulan 12 ni..haha. btambah la bilangan sepupu kecilku..xpela...sabar k..

atuk n uwan aku lak..yg aku cter ni belah mak aku je..sbb yg belah ayah, mereka da xde...;(  atok aku nama Othman..haji othman,,die pesara TNB dlu.. n now, jd bilal kt msjid kg ktorang... slalu gak dlu aku ikut atok g masjid..jadi kuli..sapu2 sampah, kemas2 pinggan...siram2 pokok..heeee....;D

uwan lak, xkeje...al maklumlah.org kg.. blaja pon xtinggi.. aku xrmai sedara belah uwan.sebab die ank tunggal..yg rmai sedara, belah atuk je..aku pon pelik..apesal sedara2 cm sume same kg..rupenye, uwan n atok aku ni, sekampung...lol...haha. ape lay wat kan..kalo dah jdoh...XD

kesimpulannya..famili aku ni biasa2 aja... n aku syg mereka sume...of cos korang pun kan..slagi kita ada famili ni...sayangila mereka...hargai pngorbanan mereka...ibubapa especially..aku xdpt bygkan cmne prasaan kwn2 aku yg dah xde makbpk...lagi2 pada usia muda ni.... n hubungan sesama siblings kena kuat.. aku akn cuba utk jadi ank n kakak yg baik pd mereka..doakan aku.. tanpa mereka, siapalah aku..

sekian..


6 comments:

  1. hang dulu duduk kat terendak area mana??? was2 lak aku...coz aku xpnh nmpk hang pun dlu...aku dlu kan kat MRSM Kem Terendak....sipi2 kem askar tu gak la...

    ReplyDelete
  2. la...
    kn aku da ckp..
    aku dok dlm tu..
    tp aku skol biase je..smk kem trendak..
    umh aku dkt ngn skol aku tu..

    ReplyDelete
  3. bgus2...karangan anda bertambah maju..sya suka ngan crita nie...sya bgi 5 bintang..truskan usaha anda untuk berjaya dalam alam blog ini...
    hehehe.. ;)

    ReplyDelete
  4. tQah...hahaha
    ko bile nk start..
    nk tau pasal keluarga ko lak

    ReplyDelete
  5. aku malas la wat blog..t beta fikir2kn dlu...hehehe..weh.muka adik laki ko tu sejebek muka anda...hahahahahah..
    mmg ikut muka kakak la weh...ptut r kamching!!

    ReplyDelete

Recent Visitors

Followers

Visitors

Page Views