09 December 2014

10 Jenis Buah-Buahan yang Membantu Dalam Mencantikkan Kulit Anda!!1. Betik - Untuk kulit yang bercahaya. Betik mengandungi serat, vitamin C dan banyak kalsium, yang membantu mekanisme tubuh untuk berfungsi dengan lancar. Betik juga membantu dalam detoksifikasi darah dan kaya dengan antioksidan, pastinya gabungan yang sempurna untuk kulit yang berseri. 

2. Pisang - Untuk kulit lebih lembut. Pisang kaya dengan zat besi, magnesium, kalium dan vitamin A, B dan E. Kaya dengan vitamin E, ia menjadikan kulit lembut. Dan juga membantu dalam menghapuskan tanda-tanda penuaan atau kedutan.
 

3. Epal - Semulajadi untuk kulit anda. Menempelkan epal di muka anda akan melembapkan kulit dan meningkatkan tekstur keseluruhan. Epal hijau juga rawatan yang berkesan anti-jerawat. Epal juga membantu anda untuk menghilangkan bawah mata lingkaran hitam. Manakala, vitamin A dan vitamin C di dalamnya menjadikan kulit anda kelihatan berkilat. 

4. Anggur - Untuk kulit yang licin. Anggur kaya dengan flavonoid, yang baik untuk kulit dan kesihatan anda. Anggur kaya dengan antioksidan dan anti-radang. Selain dimakan secara mentah, jus juga membantu dalam mencegah jerawat dan memudarkan parut jerawat dari kulit. Anggur mengandungi asid hidroksil yang juga membantu untuk menjaga kulit dan menghilangkan kedutan kulit anda.

5. Mangga - Buah mangga menyediakan pelbagai manfaat untuk kesihatan dan kecantikan kulit. Kaya dengan vitamin A dan antioksida, mangga membantu dalam membuat kulit lembut dan juga senada. Ia juga membantu dalam memulihkan keanjalan kulit dan kesesakan liang kulit anda. Mangga juga mengekalkan kolesterol anda di bawah paras yang sepatutnya.
 


6. Lemon Menghilangkan noda kulit. Jus atau kulit buah-buahan ini adalah ubat ajaib dalam menghapuskan noda dan tanda jerawat dari kulit anda. Buah yang kaya dengan vitamin C juga membantu dalam pembersihan kulit dengan sempurna. Selain itu, lemon juga mempunyai kuasa mencerahkan kulit. itulah sebabnya ia banyak digunakan dalam produk rawatan kecantikan.

7. Kiwi - Mengekalkan kulit muda. Kiwi adalah salah satu sumber utama vitamin C yang setanding dengan lemon. Ia membantu meremajakan kulit yang rosak.

8. Oren - Untuk mengetatkan kulit. Seperti kebanyakan buah-buahan sitrus, oren kaya dengan vitamin C dan baik untuk pembinaan kolagen kulit anda. Malah, kulit buah-buahan ini dan jus banyaknya digunakan dalam krim anti-penuaan, kerana ia membantu dalam mengetatkan kulit anda. Oren juga kaya dengan vitamin B1, yang membantu untuk meningkatkan sistem imuniti badan.

9. Raspberries- Untuk peremajaan kulit. Raspberi kaya dengan antioksidan, serat dan vitamin C. Komponen ini membantu anda berasa segar, memberikan tekstur yang baik untuk kulit anda dan melambatkan proses penuaan. Vitamin C membantu untuk meremajakan kulit anda, dengan itu menjadikannya berasa segar dan sihat.

10.  Prun - Untuk menurunkan kilo! Prun adalah dari keluarga kismis yang mempunyai banyak serat di dalamnya. Mereka membantu sistem penghadaman dan membantu dalam pengeluaran toksin dari badan. Prun membantu anda untuk menjadi kekal aktif. Di samping itu, serat larut dalam jus prun juga membantu anda untuk mengekalkan atau mengurangkan berat badan.

Semoga Bermanafaat! :D

No comments:

Post a Comment

Followers

Visitors

Page Views